Балканска Кулинарна Купа има за цел да е трибуна на тенденциите в приготвяне и поднасяне на храната в хотелите, както и за обмен на знания, идеи и нови кулинарни техники.

Състезанието ще се проведе от 13 до 15 май 2016 г. в хотел „Premier Fort Beach” – Свети Влас. Събитието се организира от Българската асоциация по карвинг и “Автентични Български Вкусове” ООД.

premier_aparthotel

Станете част от престижната надпревара, в която ще премерят сили отбори от различни континенти като Европа, Азия, Америка и  Африка. Ще участват страни като: Англия, Австрия, България, Гърция, Израел, Македония, Румъния , Русия, Словакия, Сърбия, Тунис, Турция, Хърватия и др.

Участието във второто издание на международното кулинарно състезание Balkan Culinary Competition – summer 2016 „ИЗКУСТВОТО НА ХРАНАТА В ХОТЕЛА“ е безплатно за всички състезатели.

За всички гости и приятели, нашите любезни домакини от Форт Нокс имат специално предложение.

Нашата мисия е да съберем най-добрите екипи, които могат да представят високото ниво на професионалистите, работещи в българските хотели.  Да привлечем хотелиери, ресторантьори и професионални готвачи, които да могат да се запознаят с различни тенденции при приготвянето и поднасянето на храната, нови продукти и техните качества, професионално оборудване и др.

В състезанието ще вземат участие 24 отбора. Организаторите подсигуряват 6 професионално оборудвани кухненски бокса.

Наградният фонд включва персонални плакети, дипломи и медали, както и предметни награди осигурени от спонсорите.

Детайли за Balkan Culinary Competition – summer 2016 „ИЗКУСТВОТО НА ХРАНАТА В ХОТЕЛА“

По време на състезанието освен основните индивидуални и отборни дисциплини, ще бъдат организирани демонстрации от страна на професионални готвачи, които ще покажат своите професионални умения и идеи използвайки продукти и оборудване предоставени от фирмите спонсори.

Ще бъдат направени щандове, на които спонсори и партньори да изложат своите продукти.  В рамките на състезанието ще бъдат проведени пред гости и участници презентации и представяне на фирмите  спонсори и фирми производители, които от своя страна ще запознаят публиката с качествата и предимствата на техните продукти.

Период

Състезанието ще се проведе в рамките на три дни от 13 до 15 май 2016 г. в хотел „Fort Noks” – Свети Влас.

Всички състезатели трябва:

  1. Да се регистрират и попълнят меню, технологични и калкулационни карти на официалния уебсайт на състезанието до 20 прил 2016г.
  2. След потвърждаване от организаторите на тяхното участие, да изпратят своите рецепти, калкулационни и технологични карти на английски език до 20 април 2016 година. Всички участници с потвърждение ще получат специален линк, където да предоставят информацията.
  3. Да подсигурят за участието си разпечатани менюта на английски език, ножове, кърпи за почистване, чинии, покривка/драперия за презентация.
  4. Да бъдат облечени с професионален екип включващ: шапка, бяла куртка, черен панталон, престилка, професионални обувки.

Резултати

След като оценяването приключи, резултатите ще бъдат изложени на табло на предварително посочено място. В случай, че състезател има някакви въпроси относно оценяването, то той трябва да се обърне към организаторите, които ще го насочат към председателя на журито в съответната дисциплина, за да получи отговор.

Описание

Състезанието ще протече в няколко етапа

TC 1. Отборно :  2 състезатели + 1 помощник – ученик.
Приготвяне на 5 степенно меню за блок маса/all inclusive  за 10 човека при бюджет 100 лева на отбор. Менюто трябва да включва: салата, супа, предястие, основно ястие и десерт. Продуктите ще бъдат подсигурени от организаторите при предварително подадена заявка до 20 април 2016 г.
Време за приготвяне и презентация 180 мин.

2. Индивидуално:  
FS 1. Риба и морски дарове, национална кухня – приготвяне на основно ястие.
Презентацията включва по 2  порции (1 за презентация и 1 за дегустиране и оценяване)
Продуктите се подсигуряват от състезателя.
Време за приготвяне и презентация 45 мин.
BC 1. Черна кутия – меню в две стъпки в две порции от всяка стъпка. Участниците могат да изберат: предястия + основно ястие или основно ястие + десерт.
Препоръчителни грамажи: предястие (80-120 г), основно (180-220 г), десерт (80-120 г). Продуктите са подсигурени от организаторите и се обявяват непосредствено преди началото на състезанието. Всяка кутия съдържа достатъчно продукти за 4 порции или по 2 порции от стъпка: 1 за презентация + 1 за дегустация от журито.
Използването на всички продукти е задължително.
Време за приготвяне и презентация 90 мин.
BR 2. Състезание с допълнителни 2 продукта. Едно ястие в две порции.
Организаторите подсигуряват продуктите за състезанието на принципа на черната кутия  като всеки състезател трябва да донесе 2 продукта по избор специфични за своят регион или страна, които трябва да прибави към основните.
Време за приготвяне и презентация 60 мин.
ED1. Индивидуални – 4 ястия с яйца – 60 мин
Подбор на сложни 4 ястия с яйца (2 топли и 2 студени). 4 варианта  х 2 от всяко ястие – 8 чинии.

SC1/SC2. Суши
SC 1. „Класическо суши „едомае-суши“:
В рамките на 10 мин. кандидатите трябва да направят една чиния за демонстриране и една чиния за журито, общо 2 чинии.

Една порция включва – 7 бр. нигири-дзуши и 1 бр. каппа-маки, нарязан на 6 парчета, декорирани с джинджифил.

Организаторите ще осигурят по една чиния за суши, еднаква з всички участници. Кандидатите ще получат предварително приготвени продукти еднакви за всички. Рязането и оформянето на продуктите също ще бъдат оценявани от журито, като отделните суши не могат да бъдат нарязани предварително на отделни единици.

SC2 „Авторско суши“:
Времетраене 60 мин. В рамките на изпитното време кандидатите трябва да направят една чиния за демонстриране и една чиния за журито, общо 2 чинии с по 20бр. във всяка (маки, нигири, гункан, урамаки, ошидзуши и др.). Суши, в което не се използва ориз, се брои за 1 бр. Кандидатите ще получат предварително приготвен ориз, който при желание може да бъде допълнително овкусен, вкл. и с авторски сосове и др. Всеки кандидат трябва да си носи 2 бр. свои чинии/подноси. Няма ограничение за формата и големината на използваните чинии/подноси за сервиране, както и за начините на подреждане на готовото суши в тях.

СТАТИЧНИ – Отворен клас – юноши и възрастни

BS 1 – Презентация на хляб – Индивидуално и отборно
Състезателите предварително подготвят своите произведения от хляб (това може да включва освен класически хлебни изделия  всякакви други – къщички, букети и др.)
Изложените експонати ще останат през 3 те дни на състезанието.

BS 2 – Фигури от масло – Индивидуално (не се дегустира)

Състезателите предварително подготвят своите произведения от масло. Изложените експонати ще останат през 3 те дни на състезанието.

BS 3 – Скулптури от шоколад – Индивидуално (не се дегустира)

Състезателите предварително подготвят своите произведения от шоколад.
Изложените експонати ще останат през 3 те дни на състезанието.

BS 4 – Скулптури от захар – Индивидуално (не се дегустира)

Състезателите предварително подготвят скулптури от захар, които ще останат през 3те дни на състезанието.
BS 5 -Миниатюри от захар (статуетка, цвете, аранжимент, животинска фигура и т.н.)

Състезателите предварително подготвят миниатюрите, които ще останат през 3те дни на състезанието.

BS 6 – Карвинг  върху кашкавал

Скулптури, флорални и геометрични  елементи изработени от различни видове кашкавал.
Изложените експонати ще останат в рамките на 3 те дни на състезанието.
BS 7 – Следобедни малки  мъфини за чай

Селекция  от 6 вида х 6 от всеки вид. Общо 36 парчета. Един от всеки вид се представя за дегустация.

3. Карвинг състезание в три кръга

D1. Индивидуално при предварително зададена тема и изпълнение – 120 мин.

Предварително изработени скулптури от плодове и зеленчуци. Тема на състезанието: Морско дъно.

Всички състезатели ще трябва предварително да подготвят своите произведения от гравирани плодове и зеленчуци и да ги аранжират в рамките на 2 часа.

Използването на лепило,  клечки за зъби и стойки е позволено, но те не трябва да се виждат. Стойките трябва да бъдат покрити с драперия. Използването на зеленина е позволено, но тя не трябва да надвишава по обем 1/3 та от обема на карвинг композицията.

Всички участници трябва да се явят в залата в 9 часа за потвърждаване на регистрацията и получаване на индивидуален номер за участие. Състезанието ще започне в 10 часа и ще продължи до 12 часа. Скулптурите ще останат в залата до 17 часа ( до приключване на работния ден). Обявяването на резултатите както и церемонията по връчване на наградите за първи кръг ще се проведе в 17 часа. Няма ограничения в подбора на плодове и зеленчуци в тази дисциплина.

D2. Индивидуално – работа на място – 180 мин.

Тема на състезанието: свободна

Всички състезатели ще трябва на място да изработят своите произведения от гравирани плодове и зеленчуци и да ги аранжират в рамките на 3 часа. Използването на клечки за зъби и стойки е позволено, но те не трябва да се виждат. Стойките трябва да бъдат покрити с драперия. Използването на лепило не е позволено! Използването на зеленина е позволено, но тя не трябва да надвишава по обем 1/3 та от обема на карвинг композицията.

Всички участници трябва да се явят в залата в 9 часа за потвърждаване на регистрацията и получаване на индивидуален номер за участие. Състезанието ще започне в 10 часа и ще продължи до 13 часа Продуктите се подсигуряват от организаторите. Скулптурите ще останат в залата до 17 часа ( до приключване на работния ден). Обявяването на резултатите както и церемонията по връчване на наградите за първи кръг ще се проведе в 17:00 часа.

D3. Отборно състезание – 180 мин.

Тема на състезанието: ще се обяви непосредствено преди началото на състезанието.

Ще състезават по 2ма състезатели във всеки отбор. Състезанието ще се проведе в рамките на 3 часа. Всички състезатели ще трябва на място да изработят своите произведения от гравирани плодове и зеленчуци и да ги аранжират в рамките на 3 часа.
Използването на клечки за зъби и стойки е позволено, но те не трябва да се виждат. Стойките трябва да бъдат покрити с драперия. Използването на декоративни клони е позволено, но те също не трябва да надвишават обема на изработените плодове и зеленчуци. Те могат да послужат за завършване на цялостната композиция и да помогнат за закрепването на отделните елементи. Използването на лепило не е позволено! Използването на зеленина е позволено, но тя не трябва да надвишава по обем 1/3 та от обема на карвинг композицията. Всички участници трябва да се явят в залата в 9 часа за потвърждаване на регистрацията и получаване на индивидуален номер за участие. Състезанието ще започне в 10 ч. и ще продължи до 13 ч. Скулптурите ще останат в залата до 17 часа ( до приключване на работния ден). Обявяването на резултатите както и церемонията по връчване на наградите за първи кръг ще се проведе в 14:30 часа. В тази дисциплина продуктите ще бъдат два пъти повече от индивидуалното състезание.
Продуктите се подсигуряват от организаторите.

Общи правила за всички състезатели:

  • Организаторите не носят отговорност за повредено или изгубено лично оборудване (ножове, чинии, платове и др.)
  • Състезателите трябва да подредят бокса с необходимите продукти и лични вещи в оказаното време преди започване на състезателната дисциплина и трябва да ги приберат веднага след приключването и.
  • Състезателите трябва да се отнасят с внимание към предоставената техника и оборудване.
  • Всички умишлено нанесени щети се заплащат и възстановяват от страна на причинителя.
  • След приключване на състезателната дисциплина, оценяване и заснемане на ястието/ястията, състезателят е длъжен да отстрани чиниите в посоченото време. Организаторите не носят отговорност за забравени чинии и имат правото да ги отстранят.

За всички участници престоят,  храната и напитките в рамките на дните на събитието се поемат от организаторите.

За всички желаещи да посетят събитието има изготвени специални пакети на преференциални цени, които може да намерите на сайта ни.

Ние изказваме огромна благодарност към нашите спонсори и партньори! Ние пожелаваме на всички участници късмет и успех!

 

За всички въпроси, оставаме на разположение,

Веселина Славчева, Валери Нешов

+359 885 22 30 40

+359 898 62 23 59

abvculinary@gmail.com

contact@culinary-competition.com

www.culinary-competition.com