Уникални вина от целия свят дегустираха варненци тази неделя, като част от изложението “Винен тур около света”, научи Moreto.net.

Освен напитките гостите на изложението хапнаха бургери с риба и пица, която се представя за първи път в България. Домакин на събитието бе бистро Европа с шеф Филип Спасов.

“Винен тур около света” е част от Фестивала “Вино и храна”. Те са създадени с идеята да възпитаме любов и уважение към добрата храна и качественото вино, каза за Moreto.net Стефка Свещарова, организатор и председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценители. С шеф Петър Йоргов, председател на Българската Асоциация за Кулинарна култура, провеждаме това събитие за трета поредна година.

Стремим се да дадем възможност на посетителите да се наслаждават на съчетанието между вкусната храна приготвена с подбрани по качество и сезонност продукти, както и и разнообразието от сортове и стилове вина.

Синьо вино с участието си в това издание предизвика много разгорещени спорове “за” и “против”, предвид необичайния и шокираш цвят, но със сигурност намери почитатели сред посетителите, каза Стефка Свещарова.

Особен интерес сред посетителите предизвика зоната за “Улична храна”, т.нар. street food. Там имаше много ароматните и вкусови провокации. В забързаното ежедневие този стил на хранене се налага все по-вече, но с качество на продукта, а не с евтин вариант “да залъжем” глада, коментира Свещарова.

Шеф Иво Жечев представи специално създадения за изложението„Asia Omame Tuna“ – бургерът на петия вкус, в който бе комбиниралl стек от риба тон, сос aйоли с уасаби, рагу от гъби шийтаке, карамелизиран лук и коняк Hennessy, дресинг от тогараши с черен и бял сусам, айсберг, домат и японски цитруси.

Двама световни шампиони на пицата, и двамата от Варна – шеф Радостин Кирязов (президент на БАП) и шеф Анатоли Колев(вицепрезидент на БАП), представиха за първи път в България по време на фестивала пица Scrocchiarella con Riso Venere в римски стил. Блатът на тази пица се приготвя от черен ориз.

Специфичното за стил Рома е въздушност и уникална хрупкавост, специалното брашно, с която бе приготвена, увеличава здравословните ползи, оставяйки и незабравим послевкус, разкри шеф Кирязов.

За мен беше изключително удоволствие да бъда част от това събитие. Успяхме да предложим едни нови продукти, които според мен страхотно се комбинират с представените вина. Комбинацията на въздушно тесто и охладеното бяло вино за мен лично беше добра комбинация. Имаме още изненади за следващият фестивал през април. Така че очаквайте още от нас, коментира за Moreto.net шеф Колев.

Организатор на изложението, което се провежда за трета поредна година, са Българската Асоциация на Сомелиери и Виноценители и Българската Асоциация за Кулинарна Култура